De Volkskrant; 'He schatje, wat is je bloedgroep?' ; 30 september 2008

‘He Babe, wat is je bloedgroep?’ Dit mag een tamelijk wonderlijke vraag zijn in het Westen. Maar in Japan is het een doodnormale manier om elkaar beter te leren kennen.

En van het antwoord kan veel afhangen. Want veel Japanners zijn ervan overtuigd dat de bloedgroep, ofwel ketsueki-gata, bepalend is voor iemands karakter en temperament.
Ook in profieltjes van de nieuwe premier Taro Aso wordt zijn bloedgroep vermeld. Aso heeft A, dat staat voor mild, punctueel, netjes, verantwoordelijk en betrouwbaar.
‘De fascinatie voor bloedtypes in Japan is veel groter dan die voor horoscopen in Europa,’ zegt Sachiko, een veertig-jarige vrouw uit Tokyo. ‘Ik ken van bijna al mijn familieleden, vrienden en buren de bloedgroep. Dat wil niet zeggen dat ik op grond van die kennis meteen een oordeel over iemand vel. Maar onderhuids speelt het wel een rol. Het helpt je mensen beter in te schatten.’
De fascinatie dateert uit 1927 toen professor Takeji Furukawa, die les gaf aan een universiteit voor vrouwen, een spraakmakend artikel schreef. Volgens Furukawa bestonden er treffende overeenkomsten tussen studentes met dezelfde bloedgroep. Maar de professor ging veel verder.
In de jaren dertig kwamen veel Taiwanezen in opstand tegen de toenmalige kolonisator Japan. Honderden Japanners werden vermoord. Uit onderzoek bleek dat 41,2 procent van de Taiwanezen bloedgroep 0 had. Die werd toen al geassocieerd met ‘strijdlustig’. De rebellie was dus genetisch bepaald, aldus Furukawa. En alleen door Taiwanezen te laten trouwen met Japanners met een ander bloedsamenstelling, zou er iets veranderen.
Wetenschappers verwezen Furikawa’s theorieën naar de prullenbak. Maar in 1970 werden ze nieuw leven ingeblazen door Masahiko Nomi. In zijn bestseller ‘Verwantschap door bloedgroepen’ definieerde ook Nomi mensen met 0 als ‘strijdlustig’, omdat ze zelfverzekerd, outgoing en gepassioneerd zouden zijn. Ze zouden het vooral goed doen als bankiers en sporters.
Fans van Naomi zien het bewijs voor zijn ‘bevindingen’ inmiddels geleverd. Daisuke Matsuzaka, Hideki Matsui, Kazuo Matsui en Tadahitio Iguchi zijn prominente honkballers die het hebben geschopt tot de hoofdklasse van de Amerikaanse competitie, het hoogste haalbare niveau. Allen hebben bloedgroep 0.
Sinds Naomi’s eerste boek is er hele stroom tv programma’s en publicaties op gang gekomen over het onderwerp en schijnt maarliefst negentig procent van de Japanners er waarde aan te hechten.
‘Datingbureau’s koppelen mensen op grond van hun bloedgroepen. Maar ook binnen bedrijven spelen ze een rol,’ zegt August (48), die een Japanse moeder heeft en een Amerikaanse vader.
´De human resource-afdelingen zullen hun werknemers en sollicitanten er niet op laten testen, maar ze vragen er meestal wél naar. Mensen met A zijn zeer gewild bij accountantbedrijven omdat ze punctueel en evenwichtig zijn. Mensen met B daarentegen, staan bekend als dominant en doelgericht en als echte doeners. En daarom zijn ze zeer geschikt voor de marketing en verkoop.’
Elektronicagigant Mitsubishi formeerde in de jaren negentig zelfs een projectontwikkelings team van vijf mensen met bloedgroep AB. Want die werd geassocieerd met ondernemende, creatieve persoonlijkheden die goed konden samenwerken. Het is echter onbekend hoe het experiment heeft uitgepakt.
August, die zelf een bedrijf runt in energiedranken en voedingssupplementen, woont sinds 1985 in Tokio. ‘Opeens vroeg iedereen naar mijn bloedgroep. Dat vond ik idioot! Nu ben ik er aan gewend. Ik heb B en trek graag mijn eigen plan. Veel Japanners weten daar geen raad mee want die zijn juist ingesteld op harmonie en het groepsbelang.’
Berucht of niet, volgens het populaire weekblad Shukan Bunshun, is de nieuwsgierigheid groot. Van het boek ‘Handleiding voor mensen met bloedgroep B’, werden in korte tijd 350 duizend exemplaren verkocht. ‘Ik durf te wedden dat de klanten vooral partners en familieleden van B-types zijn geweest,’ lacht Sachiko schamper. ‘Want die zijn zelf namelijk te arrogant en zelfverzekerd om zich druk te maken over hun persoonlijkheid!’