16 april 2006 - over doggymania

Chinezen beschouwen schoothondjes vooral als een delicatesse en gooien ze het liefst in de pan. Maar in Japan worden ze gekoesterd als kinderen. Sterker nog: veel Japanse vrouwen tussen de twintig en dertig hebben liever een tekkel, dwergpoedel of een chihuahua dan een baby. Een onderzoek van het onderzoeksbureau Nomura wijst uit dat grofweg de helft van de 40 miljoen huishoudens in Japan inmiddels een hond bezit. En dat aantal neemt toe. Want het land vergrijst in snel tempo en veel babyboomers, die de komende jaren massaal met pensioen gaan, geen thuiswonende kinderen meer hebben en op zoek zijn naar een nieuwe levensvervulling, ontdekten het huisdier inmiddels ook.
In het weekend lopen er in de parken van Tokio dan ook net zoveel stellen rond met snoezig aangeklede worstjes, als ouders met kinderen. Deze groeimarkt is niet onopgemerkt gebleven Volgens Nomura gaat er in Japan inmiddels 8,5 miljoen euro per jaar om in de hondenbusiness. Of beter gezegd: vertroetelbusiness. Want het aantal faciliteiten en gadgets voor de viervoeter is grenzeloos. Winkels met aparte kleding schieten als paddestoelen uit de grond. De hondengarderobe bestaat onder meer uit T-shirts,(regen)jasjes, jurken, geruite pakken met pijpassende pet, denim overalls en truien met luipaardprint. Ook luxemerken spelen gretig in op de doggymania. Louis Vuitton maakt furore met de nieuwe hondenbuggy en het exclusieve Han-nari verkoopt nu ook de hondenkimono. En voor de finishing touch lanceerde het bedrijf een speciale juwelenlijn met halskettinkjes van goud, diamant of parels.
Wie uit eten wil met hond op schoot, kan in Tokio terecht in restaurant Komazawa waar ze speciale lunchboxen hebben (ook met light producten, indien gewenst). Om te voorkomen dat het dier gestresst raakt, zijn er speciale schoonheidssalons. De Carmon Melon Dog Salon bijvoorbeeld, biedt voor zestig euro per uur een massage aan, een behandeling met aromatische oliën en een uitgebreid kambeurt. En de reislustige Japanner die zijn trouwe metgezel moet thuislaten, kan terugvallen op het hondenhotel op vliegveld Narita. Dat heeft 170 kamers, aparte speelgelegenheden, een dierenziekenhuis en twee luxesuites voor 142 euro per nacht. Maar die zijn permanent volgeboekt.