november 2010; Pyjama's in Shanghai

In Peking mag het volop herfst zijn, in Shanghai is het nog steeds zomer. Menen de westerlingen. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 18 graden dus zijn onze T-shirts en teenslippers nog niet opgeborgen. Maar dat vinden de Chinezen heel wonderlijk. Want na 1 november is het toch echt tijd voor...de gewatteerde winterpyjama!
En wie zou er niet een willen dragen? Hij is behaaglijk warm, hangt als een soort deken om je heen en is bovendien versierd met hartjes, bloemen, animatiefiguurtjes of een Chinese print. En je hoeft je niet eens meer om te kleden als je uit bed stapt.
Ik zie er net zoveel mannen als vrouwen in rondlopen. Met dat verschil dat vrouwen er elegante laarsjes of schoenen met hoge hakken onder dragen. De boel opsieren met kettingen en soms ook een broche. En zich zwaar opmaken, alsof ze onderweg zijn naar een afspraakje.
Het is niet alleen makkelijk, voor veel ouderen is het kledingstuk ook een statement: ‘kijk nou eens hoe relaxed ik er bij loop...tsja ik hoef niet meer te werken!’ En om dat nog eens extra te benadrukken, zitten ze het liefst de hele dag buiten een potje te kaarten in hun comfortabele kloffie.
In de aanloop naar de World Expo, werden Shanghainezen er door het gezag op gewezen, dat de pyjama op straat taboe was. Evenals hard rochelen, spugen, voordringen in de metro en met de brommer op de stoep rijden. Want wat moesten de buitenlandse gasten anders wel niet denken?
Maar de buitenlanders hingen vooral op het Expoterrein rond en aan De Bund. En de Expo is al tien dagen voorbij. Bovendien laten Shanghainezen zich vandaag de dag door niemand de les lezen. 'Beschaafd gedrag' is hier nou eenmaal een ruim begrip.
Om niet uit de toon te vallen, zijn Bert en ik onlangs zelf ook in pyjama de straat opgegaan. Met een uitnodiging voor een verjaardagsdiner in de hand. Mijn zoons, die een foto moesten maken, vonden ons uiteraard bespottelijk. Maar onder Chinese voorbijgangers baarden we totaal geen opzien, toen we op de stoep tussen het drogende wasgoed stonden te poseren.
We kunnen onze lol niet op. Want als de kou in Shanghai straks onvermijdelijk toeslaat, worden we ook nog getrakteerd op...de lange mannenonderbroek. Ik heb de eerste exemplaren al zien hangen in de winkels. Ze komen dit jaar in de kleuren bruin, wit en blauw.
Als de Shanghainezen die eenmaal hebben aangetrokken, gaat hij de hele winter en lente niet meer uit. Totdat de mussen van het dak vallen.