18 februari 2014 - Eindelijk bemoeit de VN zich met gruweldaden Noord Korea

Eindelijk ligt er een rapport van de Verenigde Naties waarin de gruweldaden van het Noord Koreaanse regime gedetailleerd staan beschreven. It's about time! Er wordt gesproken over 'Nazi-achtige praktijken'.

Michael Kirby, die het onderzoek leidde, pleit ervoor het Noord Koreaanse regime te laten veroordelen door Internationale Strafhof in Den Haag, voor ernstige misdrijven tegen de menselijkheid.
Het zal niet gebeuren, want Noord Korea's bondgenoot China - permanent lid van de Veiligheidsraad - zal iedere resolutie blokkeren die de gang naar het Strafhof mogelijk maakt.
Maar wellicht dat het rapport nu meer landen doet beseffen dat Noord Korea niet alleen moet worden aangepakt vanwege een nucleaire dreiging. Maar dat ook de opsluiting in de strafkampen van 200 duizend Noord Koreanen - waaronder veel vrouwen en kinderen - onacceptabel is. En bij iedere ronde onderhandelingen ter sprake moet komen. We kunnen niet eindeloos blijven toekijken.

Wie meer weer wil weten over wat zich afspeelt in Noord Korea en in de kampen:

-  Verwijzing artikel Parool

artikel 'Roepen in het Duister' op deze site 

- Het boek 'De aquariums van Pyongyang' van Kang Chol-Hwan
Het waargebeurde verhaal van een tien-jarige jongen die met zijn hele familie terechtkomt in het kamp Yodok (verschenen eind jaren negentig; toen was dus al bekend wat zich afspeelde in de kampen)

Of kijk op youtube naar de wrede documentaire 'Camp 14; Total Control Zone', die vorig jaar werd uitgebracht. Hierin getuigen de voormalige gevangene Shin Dong Hyuk en voormalige kampbewakers - allen gevlucht naar Zuid Korea - over de gruwelijke mishandelingen.