Floortje Dessing over Japan; maandag 8 november 2021

Konnichiwa! Wat is er nou zo bijzonder/bizar/mooi en lelijk aan Japan in het algemeen en Tokyo in het bijzonder? Daarover gaan Floortje en ik het eens uitgebreid hebben, waarna we met het hele gezelschap Japans zullen eten en sake drinken. Kanpai! 

Naschrift:

Baden in een onsen nadat je jezelf brandschoon hebt geschrobd, een nacht doorzakken in een bar met manlijke hosts die hun vrouwelijke clientèle in de watten leggen en vele flessen peperdure champagne soldaat maken, met Japanse pelgrims wandelen in de wildernis langs tachtig tempels, een gefermenteerde varkenssnuit scoren op een markt, de raarste en lekkerste gerechten eten en eindeloos buigen…

Een uur was te kort om alle Japanervaringen te delen en alle geselecteerde reisfragmenten te vertonen; de volle zaal genoot van de openhartige inkijk die Floortje gaf in haar bestaan.
BBC reisjournalisten beschikken over een ploeg medewerkers die de verslaggever vooruit gaan en alle voorbereidingen treffen (tot het minutieus voorbereiden van de interviews aan toe). Floortje reist altijd met alleen één camera/geluidsman of –vrouw, de gesprekken kunnen alle kanten opgaan en alles moet meteen lukken. There is no second chance en dat leidt soms tot veel stress.

Maar de meeste avonturen zijn onbetaalbaar en onvergetelijk. Het scheelt ook dat ze altijd en overal kan slapen, als het moet zelfs in de vrieskou op een betonnen grond. ‘Als dat een probleem is moet je dit werk niet doen’.

Copy that.