Arnon Grunberg & Robert Seth Paul over onze asielprocedure; De Kring 27 oktober 2023

Het nieuwste boek van Arnon Grunberg 'De Vluchteling, de Grenswachter en de Rijke Jood' is een verzameling indringende reportages over vluchtelingen in Georgië, Oekraïne, Polen en Nederland. Grunberg bezocht uitgeprocedeerde asielzoeker en statushouders, ondergeschikten en autoriteiten.
Ook liep hij mee met de IND in Ter Apel - een soort dorp waar alles gebeurt: van dealen en en prostitutie tot zwangerschappen, vriendschap, liefde & bedrog - en hij ging op pad met Robert Seth Paul, een bekende advocaat gespecialiseerd in asielrecht. 
De belevenissen van Grunberg waren aanleiding voor een mooi gesprek op De Kring, ook met Seth Paul. De heren vulden elkaar feilloos aan en serieuze beschouwingen werden afgewisseld met een gulle lach.
Grunberg vertelde ook kort over zijn recente bezoek aan een AZC in Noorwegen waar het opmerkelijk rustig was. Zijn gesprekspartner legde uit: 'Noren slapen veel tijdens de donkere maanden van het jaar. De asielzoekers dus ook.'

De conclusie na het gesprek luidde: de asielprocedure in Nederland (en de opvang) is  voor verbetering vatbaar maar het is zeker zo slecht nog niet. Grunberg's boek is volgens Seth Paul inmiddels 'verplichte' kost voor nieuwe IND'ers.