1 juni 2007; Snacken en fietsen in Beijing

De bouwwoede in de Chinese hoofdstad stad Beijing beperkt zich niet alleen tot het centrum, waar steeds meer oude volkswijken plaatsmaken voor futuristische appartementencomplexen en spectaculaire olympische stadions zoals ‘Het vogelnest’ en ‘Het ijsblok’.
Even buiten het centrum is de honger naar mooie villawijken - bij voorkeur met gemeenschappelijk zwembad, fitnesscentrum én golfbaan - ook niet te stillen. Daar komt de wereld samen op een paar vierkante kilometer. Naast de goedbewaakte mondaine compound Rivi`era bijvoorbeeld, die een mediterraan karakter heeft en voornamelijk door buitenlanders wordt bewoond, verrijzen tientallen smaakvolle huizen in Chinese stijl. Ze hebben allen een privé-binnenplaats en gekrulde daken. De meeste zijn al voor de bouw verkocht aan Chinese partijbonzen, welvarende Chinese handelaren en de jetset van Beijing.
Uren in de file staan richting het stadscentrum voor de aanschaf van drank en spijzen, is niet nodig. Want in het internationale winkelcentrum in de buurt is alles te krijgen wat een mens gelukkig maakt. Bijvoorbeeld de Kwekkeboom kroket.
Dat is te danken aan de ondernemer Grace Wang die als klein meisje met haar ouders emigreerde van Beijing naar Amsterdam en vorig jaar terugkeerde met haar Nederlandse man Henny, een consultant. De Euro Bakery, die ze runt met een zakenpartner, is eigenlijk een stukje Nederland grondgebied. Want het is net alsof je bij de vertrouwde bakker op de hoek een meergranen brood of halfje bruin bestelt.
Of een doos kroketten dus. ‘We draaien ze zelf volgens authentieke recept,’ zegt Grace die haar Amsterdamse tongval nog niet kwijt is. ‘De winkel loopt als een trein. In het weekend komen Nederlanders van heinde en verre om hier hun brood en snacks te halen.’ En niet te vergeten: de Goudse kaas die eveneens in China wordt gemaakt door het bedrijf Yellow Valley van de Nederlander Marc de Ruiter.
De volgende Nederlandse verrassing openbaart zich in hartje Beijing, bij het populaire fietsenverhuurbedrijf Cyclechina. Een beetje Nederlander gaat natuurlijk niet in een taxi zitten in een stad waar een groot deel van bevolking nog steeds fietst.
Aan de muur van het kantoor hangt niet het portret van Mao Tse Tung, zoals je zou verwachten. Nee, De Grote Roerganger heeft plaats gemaakt voor onze eigen Aart-Jan de Geus, de voormalige minister van Sociale Zaken, die olijk in de lens kijkt. ‘Leuke man,’ zegt de medewerker van Cyclechina. ‘Hij kwam hier een tijd geleden voor een rondleiding door de hutongs.’ Wie deze snel verdwijnende Chinese wijken met nauwe straatjes in wil, waar mensen op elkaar gepakt leven en de sanitaire voorzieningen nog steeds delen, móet de fiets wel pakken.
Tussen de hutongs ligt het Houhai meer, met een ontelbare hoeveelheid eettentjes en cafe’s. Zelfs daar is Nederland niet ver weg. Want een beetje hippe tent maakt graag goede sier met de onmiskenbare groen-witte Heineken lichtreclame, die steeds weer vrolijk opflikkert. Zolang de stroomvoorziening het toelaat.