De Volkskrant; Japanse vrouw stopt haar man in geluiddichte cabine; 28 februari 2006

Ze maken een hoop rotzooi en lawaai, ze zeuren en commanderen, en veel vrouwen zijn ze liever kwijt dan rijk. De gepensioneerde echtgenoot heeft in Japan bepaald geen goed imago. Sodaigomi heet-ie in de volksmond, ofwel grof vuil. Japanse vrouwen hebben zoveel last van die thuiszittende onruststokers, dat ze allerlei psychomatische klachten ontwikkelen. De arts Nobuo Kurokowa lanceerde er een term voor: the Retired Husband Syndrome (RHS). Kurokawa, een veel gevraagd expert, heeft twee belangrijke aanbevelingen voor RHS-patiënten: ga in therapie en breng vooral zo min mogelijk tijd door met je man!
Veel Japanse ‘salarymen’ zijn zo bezeten van hun werk dat ze decennia lang amper thuis zijn en vervreemd raken van hun gezin. Eenmaal thuis met pensioen, gaat het mis; in 2004 liep het aantal echtscheidingen onder stellen die twintig jaar of meer zijn getrouwd, op tot 42 duizend. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 1985. Onder stellen die al dertig jaar zijn getrouwd, verviervoudigde het aantal breuken.
Het wordt nog erger. Japan vergrijst in rap tempo en tussen 2007 en 2009 gaan maar liefst zeven miljoen Japanse babyboomers met pensioen. Van deze mannen kijkt 85 procent uit naar de grote dag, terwijl 40 procent van hun vrouwen al depressief wordt bij het idee. Huwelijksadviseurs en psychologen voorzien een vloedgolf. In de winkel liggen al zelfhulpboeken klaar met titels als ‘Waarom zijn gepensioneerde echtgenoten toch zo vervelend?’.
Deze echtparen zijn een gat in de markt, dachten ze ook bij het muziekinstrumentenbedrijf Yamaha,. De firma ontwikkelde een geluiddichte cabine die in de zitkamer past. Voor 3100 tot 4500 euro heeft de gepensioneerde echtgenoot een toevluchtsoord van 2,5 vierkante meter, waar hij zich naar hartelust kan storten op muziek, modeltreinen, bonsaiboompjes of gewoon de krant. En zijn vrouw heeft haar domein weer terug. De cabine is ook leverbaar met Japanse tatamimatten op de vloer en met raam of zonder, zodat iedere vorm van contact kan worden vermeden. indien gewenst